Jadłospis luty 2019

Informacja o alergenach

* substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zaznaczono pogrubionym drukiem

** w MENU uwzględniono również wymagania zawarte w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r., poz.

Dzień Gorący posiłek
Piątek

01.01.2019

Barszcz czerwony z ziemniakami – składniki: burak czerwony, ziemniaki, kości wieprzowe, cebula, marchew, seler*), jabłko, czosnek, śmietana*); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,

 

Rybka na parze w sosie koperkowym – składniki: ryba filet*), przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, koper, śmietana, masło

Puree ziemniaczane – składniki: ziemniaki, masło*), śmietana*); sól

Surówka kapusty – składniki: kapusta, jabłko, marchew, cebula; przyprawy: sól, pieprz

 

 

Poniedziałek

04.01.2019

Zupa pomidorowa z ryżem – składniki: marchew, seler*), śmietana*), pomidory, przecier pomidorowy, natka pietruszki, ryż*); przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, bazylia

 

Kotlet mielony – składniki: łopatka wieprzowa, jaja*), czosnek, cebula, mleko*), bułka pszenna*); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, kolendra, tymianek, rozmaryn

Ziemniaki – składniki: ziemniaki, masło*); sól, pieprz

Sałata z pomidorem – składniki: sałata masłowa lub lodowa, ogórek, pomidor; oliwa, przyprawy: sól, pieprz, oregano, koperek

 

Wtorek

05.01.2019

Rosół drobiowy z makaronem – składniki: kurczak cały, seler*), por, pietruszka, cebula,

czosnek, natka pietruszki, lubczyk, makaron (mąka pszenna*), woda); przyprawy: sól, pieprz

ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk

 

Spaghetti z sosem bolońskim – składniki: łopatka wieprzowa, cebula, seler naciowy*), marchew, przecier pomidorowy, bazylia świeża, czosnek, mąka pszenna*); przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia

 

Środa

06.01.2019

Krupnik – składniki: żeberka wieprzowe, marchew, seler*), kasza jęczmienna/pęczak*) ziemniaki, natka pietruszki; przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, majeranek

 

Filet z kurczaka w sosie z warzywami – składniki: kurczak filet, przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, marchew, brokuł, seler, szparagówka, pieczarki, cukinia, cebula

Ryż biały, sól

Czwartek

07.01.2019

Zupa jarzynowa z kurczakiem – składniki: kurczak ćwiartki, marchew, seler*), kalafior, brokuł, groszek, szparagówka, brukselka, ziemniaki, śmietana*); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, lubczyk

 

Rolada serowo-mięsna – składniki: ser żółty*), majonez [olej roślinny, woda, ocet spirytusowy, żółtka w prosz-ku*), cukier, sól spożywcza, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), musztarda (woda, gorczyca*), sól, ocet winny 10%, substancja zagęszczająca E 440, E 415, regulator kwasowości E 330, E 333, aromat), regulatory kwasowości – kwas cytrynowy, jabłkowy, aromat, substancje konserwujące (benzoesan sodu, sorbinian potasu), barwnik-beta karoten, przeciwutleniacz E 385], jaja*), łopatka wieprzowa, papryka); przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, papryka słodka

Ziemniaki – składniki: ziemniaki, masło*); sól, pieprz

Surówka z ogórków kiszonych i jabłka – składniki: ogórki kiszone, jabłko, cebula; sól, pieprz

 

Piątek

08.01.2019

Zupa ryżowa – składniki: kości wieprzowe, marchew, seler*), ziemniaki, ryż, por, koperek natka; przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, tymianek, papryka słodka

 

Kotlet rybny – składniki: ryba filet*), jajo*), mąka pszenna*), bułka tarta pszenna*); przyprawy: sól, pieprz cytrynowy

Puree ziemniaczane – składniki: ziemniaki, masło*), śmietana*); sól

Surówka z marchwi z chrzanem – składniki: marchew, jabłko, chrzan, jogurt naturalny*); sól, pieprz, cukier

Poniedziałek

25.02.2019

Zupa brokułowo kalafiorowa z makaronem – składniki: kurczak ćwiartki, ziemniaki, seler*), pietruszka, brokuł, kalafior,  czosnek, oliwa, bazylia świeża, śmietana*), makaron (mąka pszenna*), woda); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,

 

Nuggetsy z kurczaka opiekane – składniki: kurczak filet, mąka pszenna*), jaja*), płatki kukurydziane; przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

Puree ziemniaczane – składniki: ziemniaki, masło*), śmietana*); sól

Marchew z groszkiem – składniki: marchew, groszek, oliwa, przyprawy: sól, pieprz ziołowy

Wtorek

26.02.2019

Zupa pomidorowa z makaronem – składniki: marchew, seler*), śmietana*), pomidory, przecier pomidorowy, natka pietruszki, makaron (mąka pszenna*), woda); przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, bazylia

 

Naleśniki z serem – składniki: mąka pszenna*), jaja*), mleko*), ser biały*), śmietana*), cynamon

Środa

27.02.2019

Kapuśniak na słodkiej kapuście z pomidorami i kurczakiem – składniki: kapusta biała, przecier pomidorowy, marchew, seler*), kminek, ziemniaki, kurczak ćwiartka, natka pietruszki; przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, majeranek,

 

Pulpety w sosie chrzanowym – składniki: łopatka wieprzowa, jaja*), czosnek, cebula, mleko*), bułka pszenna*), chrzan, śmietana*), mąka pszenna*); przyprawy: sól, pieprz, kolendra, tymianek,

Puree ziemniaczane – składniki: ziemniaki, masło*), śmietana*); sól

Ćwikła– składniki: burak czerwony, chrzan; sól, pieprz, kminek

Czwartek

28.01.2019

Zupa ogórkowa z ryżem – składniki: kurczak ćwiartka, ziemniaki, seler*), marchew, por, ogórki kiszone, ryż, śmietana*), koper; przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk

 

Kotlet drobiowy panierowany – składniki: kurczak filet, bułka tarta pszenna*), jaja*), mąka pszenna*); przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

Puree ziemniaczane – składniki: ziemniaki, masło*), śmietana*); sól

Surówka z kapusty białej colesław – składniki: kapusta biała, jabłko,marchew, cebula, natka pietruszki, majonez [olej roślinny, woda, ocet spirytusowy, żółtka w proszku*), cukier, sól spożywcza, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), musztarda (woda, gorczyca*), sól, ocet winny 10%, substancja zagęszczająca E 440, E 415, regulator kwasowości E 330, E 333, aromat), regulatory kwasowości – kwas cytrynowy, jabłkowy, aromat, substancje konserwujące (benzoesan sodu, sorbinian potasu), barwnik-beta karoten, przeciwutleniacz E 385]; przyprawy: sól, pieprz

 

4 lutego, 2019