Jadłospis marzec 2020

 Informacja o alergenach

* substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zaznaczono pogrubionym drukiem

** w MENU uwzględniono również wymagania zawarte w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r., poz.

Dzień Gorący posiłek
Poniedziałek

02.03.2020

Krupnik – składniki: żeberka wieprzowe, marchew, seler*), kasza jęczmienna/pęczak*) ziemniaki, natka pietruszki; przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, majeranek

 

Kotlet mielony z serem – składniki: łopatka wieprzowa, jaja*), czosnek, cebula, ser żółty, mleko*), bułka pszenna*); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, kolendra, tymianek, rozmaryn

Ziemniaki – składniki: ziemniaki, masło*); sól, pieprz

Surówka z kapusty białej na zalewie – składniki: kapusta biała, marchew, cebula, papryka, natka pietruszki, zalewa octowa; sól, pieprz

Wtorek

03.03.2020

Rosół drobiowy z makaronem – składniki: kurczak cały, seler*), por, pietruszka, cebula, czosnek, natka

pietruszki, lubczyk, makaron (mąka pszenna*), woda); przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk

 

Kotlet drobiowy panierowany – składniki: kurczak filet, bułka tarta pszenna*), jaja*), mąka pszenna*); przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

Ziemniaki – składniki: ziemniaki, masło*); sól, pieprz

Surówka z buraczka i jabłka – składniki: burak czerwony, jabłko, marchew, ocet, cukier, przyprawy: sól, pieprz

 

Środa

04.03.2020

Krem chrzanowy z jajkiem i grzankami – składniki: ziemniaki, cebula, chrzan, kości wędzone, śmietana*), czosnek, jaja*); przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,

 

Łazanki z kapusta zasmażaną – składniki: makaron (mąka pszenna*), woda), kapusta biała, cebula, przyprawy: sól, pieprz, kminek;

 

Czwartek

05.03.2020

Zupa jarzynowa z kurczakiem – składniki: kurczak ćwiartki, marchew, seler*), kalafior, brokuł, groszek, szparagówka, brukselka, ziemniaki, śmietana*); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, lubczyk

 

Gulasz warzywno-mięsny –składniki: łopatka wieprzowa, marchew, seler, papryka, cukinia, przecier

pomidorowy, mąka pszenna, olej rzepakowy przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka słodka, czosnek, rozmaryn

Kasza gryczana: kasza gryczana, sól, masło

Kapusta kiszona z jabłkiem i marchwią – składniki: kapusta kiszona, cebula, jabłko, marchew; sól, pieprz, cukier

 

Piątek

06.03.2020

Zupa kalafiorowa z makaronem – składniki: kurczak ćwiartka, ziemniaki, seler*), pietruszka, kalafior, czosnek, oliwa, bazylia świeża, śmietana*) ,makaron (mąka pszenna*), woda); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk

 

Kotlet rybny – składniki: ryba filet*), jajo*), mąka pszenna*), bułka tarta pszenna*); przyprawy: sól, pieprz cytrynowy

Puree ziemniaczane – składniki: ziemniaki, masło*), śmietana*); sól

Surówka z marchwi z chrzanem – składniki: marchew, jabłko, chrzan, jogurt naturalny*); sól, pieprz, cukier

Poniedziałek

09.03.2020

Żurek z ziemniakami i kiełbasą – składniki: mąka żytnia*), chrzan, kości wędzone, ziemniaki, marchew, cebula, seler*), śmietana*), majeranek, kiełbasa wieprzowa (mięso wieprzowe, woda, sól, przyprawy; może zawierać soję*)),przyprawy: sól, pieprz, , ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,

 

Risotto z mięsem i pieczarkami w sosie pomidorowym – składniki: ryż, łopatka wieprzowa, cebula, pieczarki, śmietana*), mąka pszenna*), przecier pomidorowy; przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Sałata zielona, pomidor

Wtorek

10.03.2020

Zupa pieczarkowa z makaronem – składniki: pieczarki, kurczak ćwiartka, cebula, marchew, seler*), ziemniaki, mąka pszenna*), jaja*); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, lubczyk

 

Penne z sosem szpinakowym i kurczakiem – składniki: kurczak filet, cebula, czosnek, szpinak, śmietana, przyprawy: sól, pieprz,

 

Środa

11.03.2020

Zupa ryżowa z wkładką mięsną – składniki: kości wieprzowe, marchew, seler*), ziemniaki, ryż, por, koperek natka; przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, tymianek, papryka słodka

 

Pierogi ruskie – składniki: mąka pszenna*), jaja*), ziemniaki, ser biały*), cebula; sól, pieprz, masło

Ogórek pomidor

 

Czwartek

12.03.2020

Zupa pomidorowa z ryżem – składniki: marchew, seler*), śmietana*), pomidory, przecier pomidorowy, natka pietruszki, ryż*); przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, bazylia

 

Kotlet schabowy – składniki: schab wieprzowy, bułka tarta pszenna*), jaja*), mąka pszenna*); przyprawy: sól, pieprz

Ziemniaki – składniki: ziemniaki, masło*); sól, pieprz

Kapusta duszona z pomidorami – składniki: kapusta biała, pomidory, cebula, przyprawy: sól, pieprz, kminek, majeranek

 

Piątek

13.03.2020

Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną – składniki: kurczak ćwiartka, ziemniaki, seler*), marchew, por, ogórki kiszone, kasza jęczmienna, śmietana*), koper; przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk

 

Paluszki rybne – składniki: ryba filet*), jajo*), mąka pszenna*), bułka tarta pszenna*); przyprawy: sól, pieprz

cytrynowy

Puree ziemniaczane – składniki: ziemniaki, masło*), śmietana*); sól

Surówka z marchwi z ananasem – składniki: marchew, ananas, jogurt naturalny*); sól, pieprz, cukier

 

Poniedziałek

16.03.2020

Zupa koperkowa z jarzynami i makaronem – składniki: kurczak, por, ziemniaki, marchew, cebula, pietruszka, masło*), śmietana*), seler*), koper świeży, makaron (mąka pszenna*), woda); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk

 

Potrawka z kurczaka – składniki: kurczak filet, śmietana, mąka pszenna*), przyprawy: sól, pieprz ziołowy, marchew, seler, papryka. fasolka

Puree ziemniaczane – składniki: ziemniaki, masło*), śmietana*); sól

Bukiet jarzyn – składniki: marchew, seler*), por, szparagówka, brokuł, kalafior, groszek, oliwa, sól, pieprz ziołowy

 

Wtorek

17.03.2020

Zupa ziemniaczano-porowa – składniki: pory, masło*), ziemniaki, marchew, seler*), , śmietana*); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, tymianek, papryka słodka, majeranek, kminek,

 

Pulpety w sosie chrzanowym – składniki: łopatka wieprzowa, jaja*), czosnek, cebula, mleko*), bułka pszenna*), chrzan, śmietana*), mąka pszenna*); przyprawy: sól, pieprz, kolendra, tymianek,

Kasza jęczmienna*)/

Ćwikła– składniki: burak czerwony, chrzan; sól, pieprz, kminek

 

Środa

18.03.2020

Rosół z lanym ciastem – składniki: kurczak cały, seler*), por, pietruszka, cebula, czosnek, natka pietruszki, lubczyk, makaron (mąka pszenna*), woda); przyprawy: sól, pieprz, , ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk

 

Ryż z jabłkami i sos truskawkowy

Ryz biały, mleko, cukier, cynamon, jabłka, truskawki mrożone, jogurt naturalny

 

Czwartek

19.03.2020

Zupa ogórkowa – składniki: kurczak ćwiartka, ziemniaki, seler*), marchew, por, ogórki kiszone, ryż, śmietana*), koper; przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk

 

Naleśniki z kurczakim warzywami i serem

mąka pszenna, jaja, mleko ser żółty*), majonez [olej roślinny, woda, ocet spirytusowy, żółtka w prosz-ku*), cukier, sól spożywcza, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), musztarda (woda, gorczyca*), sól, ocet winny 10%, substancja zagęszczająca E 440, E 415, regulator kwasowości E 330, E 333, aromat), kurczak filet, grosek, kukurydza, cukinia, papryka, papryka); przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, papryka słodka

 

 

Piątek

20.03.2020

Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkiem – składniki: burak czerwony, ziemniaki, jaja*), kości wieprzowe, cebula, marchew, seler*), jabłko, czosnek, śmietana*); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,

 

Kotlet rybny – składniki: ryba filet*), jajo*), mąka pszenna*), bułka tarta pszenna*); przyprawy: sól, pieprz cytrynowy

Puree ziemniaczane – składniki: ziemniaki, masło*), śmietana*); sól

Surówka z kapusty pekińskiej – składniki: kapusta pekińska, marchew, jabłko, cebula, jogurt naturalny*),

czosnek, koper; sól, pieprz

 

Poniedziałek

23.03.2020

Zupa pomidorowa z makaronem – składniki: marchew, seler*), śmietana*), pomidory, przecier pomidorowy, natka pietruszki, ryż*); przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, bazylia

 

Pulpety w sosie koperkowym – składniki: łopatka wieprzowa, jaja*), czosnek, cebula, mleko*), bułka pszenna*), koper, śmietana*), mąka pszenna*); przyprawy: sól, pieprz, kolendra, tymianek,

Puree ziemniaczane – składniki: ziemniaki, masło*), śmietana*); sól

Surówka z selera – składniki: seler*), rodzynki, jogurt naturalny*); sól, pieprz, cukier

 

Wtorek

24.03.2020

Barszcz biały z ziemniakami – składniki: mąka pszenna*), mąka żytnia*), ziemniaki, marchew, kurczak

ćwiartka, pietruszka, seler*), ogórki kiszone; przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,

lubczyk

 

Spaghetti z sosem bolońskim – składniki: łopatka wieprzowa, cebula, seler naciowy*), marchew, przecier pomidorowy, bazylia świeża, czosnek, mąka pszenna*); przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia

Środa

25.03.2020

Kapuśniak na słodkiej kapuście z pomidorami i kurczakiem – składniki: kapusta biała, przecier pomidorowy, marchew, seler*), kminek, ziemniaki, kurczak ćwiartka, natka pietruszki; przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, majeranek,

 

Kolorowe kopytka z masełkiem –składniki: ziemniaki, jaja, mąka pszenna, mąka z iemniaczana, sól, szpinak, burak czerwony, dynia)

Sałata z pomidorem – składniki: sałata masłowa lub lodowa, ogórek, pomidor; oliwa, przyprawy: sól, pieprz, oregano, koperek

 

Czwartek

26.03.2020

Zupa brokułowa z makaronem – składniki: kurczak ćwiartki, ziemniaki, seler*), pietruszka, brokuł, czosnek,

oliwa, bazylia świeża, śmietana*), makaron (mąka pszenna*), woda); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele

angielskie, liść laurowy,

 

Nuggetsy z kurczaka opiekane – składniki: kurczak filet, mąka pszenna*), jaja*), płatki kukurydziane; przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

Puree ziemniaczane – składniki: ziemniaki, masło*), śmietana*); sól

Surówka z marchwi selera i jabłka – składniki: marchew, seler*), jabłko, jogurt naturalny*); sól, pieprz, cukier

 

Piątek

27.03.2020

Zupa jarzynowa z pomidorami – składniki: kurczak ćwiartki, marchew, seler*), kalafior, brokuł, groszek, szparagówka, brukselka, pomidory, ziemniaki, śmietana*); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, lubczyk

 

Paluszki rybne – składniki: ryba filet*), jajo*), mąka pszenna*), bułka tarta pszenna*); przyprawy: sól, pieprz cytrynowy

Puree ziemniaczane – składniki: ziemniaki, masło*), śmietana*); sól

Surówka z czerwonej kapusty – składniki: kapusta czerwona, jabłko, marchew, cebula; przyprawy: sól, pieprz

 

Poniedziałek

30.03.2020

Zupa z zielonych warzyw – składniki: kurczak ćwiartka, ziemniaki, seler*), pietruszka, brokuł, groszek, szparagówka, brukselka, czosnek, a, śmietana*) ,makaron (mąka pszenna*), woda); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk

 

Pizzerinki z szynką i dodatkami – składniki: mąka pszenna*), jaja*), mleko*), szynka (szynka wieprzowa, sól, przyprawy, cukier, substancje konserwujące: azotyn sodu, azotan potasu, dym wędzarniczy jodłowy), kukurydza, pieczarki, oliwki, czosnek, cebula; przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie

tzatzyki–składniki: ogórek, koper, czosnek, cebula, śmietana, sól, pieprz

 

Wtorek

31.03.2020

Zupa szpinakowa – składniki: kurczak ćwiartki, marchew, seler*), szpinak, czosnek, ziemniaki, śmietana*); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, lubczyk

 

Pierogi z mięsem: składniki, kurczak ćwiartka, łopatka wieprzowa, cebula, czosnek, sól, pieprz, koperek, masło, mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy

Surówka z buraczka i jabłka – składniki: burak czerwony, jabłko, marchew, ocet, cukier, przyprawy: sól, pieprz

 

 

26 lutego, 2020