Jadłospis listopad 2020

Informacja o alergenach

* substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zaznaczono pogrubionym drukiem

** w MENU uwzględniono również wymagania zawarte w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r., poz.

Dzień

Gorący posiłek

Poniedziałek

02.11.2020

Zupa ogórkowa z ryżem – składniki: kurczak ćwiartka, ziemniaki, seler*), marchew, por, ogórki kiszone, ryż, śmietana*), koper; przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk

 

Spaghetti z sosem bolońskim – składniki: łopatka wieprzowa, cebula, seler naciowy*), marchew, przecier pomidorowy, bazylia świeża, czosnek, mąka pszenna*); przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia

 

Wtorek

03.11.2020

Barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą – składniki: mąka pszenna*), mąka żytnia*), ziemniaki, kiełbasa wieprzowa (mięso wieprzowe, woda, sól, przyprawy; może zawierać soję*)), marchew, pietruszka, śmietana*), ogórki kiszone; przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,

 

Bigos z cukinią – składniki: kapusta biała, cukinia, kminek, marchew, seler*),

kiełbasa wieprzowa (mięso wieprzowe, woda, sól, przyprawy; może zawierać

soję*)), śliwki suszone, przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, jałowiec;

Ziemniaki – składniki: ziemniaki, masło*); sól, pieprz

 

Środa

04.11.2020

Zupa pomidorowa z makaronem – składniki: marchew, seler*), śmietana*), pomidory, przecier pomidorowy, natka pietruszki, makaron (mąka pszenna*), woda); przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, bazylia

 

Pulpety drobiowe w sosie koperkowym – składniki: kurczak filet, jaja*), czosnek,

cebula, mleko*), bułka pszenna*), koperek, śmietana*), mąka pszenna*);

przyprawy: sól, pieprz, kolendra, tymianek,

Puree ziemniaczane – składniki: ziemniaki, masło*), śmietana*); sól

Marchew z groszkiem – składniki: marchew, groszek, oliwa, przyprawy: sól, pieprz ziołowy

 

Czwartek

05.11.2020

Krupnik – składniki: żeberka wieprzowe, marchew, seler*), kasza jęczmienna/pęczak*) ziemniaki, natka pietruszki; przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,

 

Gulasz warzywno-mięsny –składniki: łopatka wieprzowa, marchew, seler,

papryka, cukinia, przecier pomidorowy, mąka pszenna, olej rzepakowy

przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka słodka, czosnek, rozmaryn

Puree ziemniaczane – składniki: ziemniaki, masło*), śmietana*); sól

Surówka z selera – składniki: seler*), rodzynki, jogurt naturalny*); sól, pieprz, cukier

 

Piątek

06.11.2020

Barszcz ukraiński – składniki: burak czerwony, ziemniaki, kapusta biała, kurczak ćwiartka, fasola, marchew, seler*), śmietana*), czosnek; przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek,

 

Makaron ze szpinakiem i rybą – składniki: makaron*), ryba miruna filet, cebula,

szpinak, czosnek, mąka pszenna*),  śmietana*), sól, pieprz

 

Poniedziałek

09.11.2020

Kapuśniak na słodkiej kapuście z pomidorami i kurczakiem – składniki: kapusta biała, przecier pomidorowy, marchew, seler*), kminek, ziemniaki, kurczak ćwiartka, natka pietruszki; przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, , majeranek,

 

Kotlet drobiowy panierowany – składniki: kurczak filet, bułka tarta pszenna*), jaja*), mąka pszenna*); przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

Ziemniaki – składniki: ziemniaki, masło*); sól, pieprz

Szparagówka gotowana z bułką tartą: składniki: szparagówka, masło, bułka tarta pszenna, sól

 

Wtorek

10.11.2020

Krem z dyni – składniki: dynia, ziemniaki, marchew, cebula, śmietana*); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, kumin, imbir, kurkuma, curry

 

Kolorowe kopytka z masełkiem –składniki: ziemniaki, jaja, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, sól, szpinak, burak czerwony, dynia)

Surówka z marchwi z pomarańczą – składniki: marchew, pomarańcza, jogurt naturalny*); sól, pieprz, cukier

Środa

11.11.2020

_________
Czwartek

12.11.2020

Zupa brokułowa z makaronem – składniki: kurczak ćwiartki, ziemniaki, seler*), pietruszka, brokuł, czosnek, oliwa, bazylia świeża, śmietana*), makaron (mąka pszenna*), woda); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,

 

Pizzerinki z szynką i dodatkami – składniki: mąka pszenna*), jaja*), mleko*), szynka

(szynka wieprzowa, sól, przyprawy, cukier, substancje konserwujące: azotyn sodu, azotan potasu, dym wędzarniczy jodłowy), kukurydza, pieczarki, oliwki, czosnek,cebula; przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie

Sos czosnkowy z ogórkiem–składniki: ogórek, koper, czosnek, cebula, jogurt

naturalny, sól, pieprz

Piątek

13.11.2020

Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkiem – składniki: burak czerwony, ziemniaki, jaja*), kości wieprzowe, cebula, marchew, seler*), jabłko, czosnek, śmietana*); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,

 

Kotlet rybny ze szpinakiem – składniki: ryba filet*), jajo*), mąka pszenna*), bułka tarta pszenna*); szpinak, przyprawy: sól, pieprz cytrynowy

Ziemniaki – składniki: ziemniaki, masło*); sól, pieprz

Surówka z kapusty białej colesław – składniki: kapusta biała, jabłko, marchew, cebula, natka pietruszki, majonez [olej roślinny, woda, ocet spirytusowy, żółtka w proszku*), cukier, sól spożywcza, substancje zagęszczające; przyprawy: sól, pieprz

 

Poniedziałek

16.11.2020

Zupa chrzanowa – składniki: ziemniaki, cebula, chrzan, kości wędzone, śmietana*), czosnek, jaja*); przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,

 

Kotlet mielony –składniki: łopatka wieprzowa, jaja*), czosnek, cebula, mleko*), bułka pszenna*), musztarda, ś *); przyprawy: sól, pieprz, kolendra, tymianek,

Ziemniaki – składniki: ziemniaki, masło*); sól, pieprz

Kapusta duszona z pomidorami – składniki: kapusta biała, pomidory, cebula, przyprawy: sól, pieprz, kminek, majeranek

 

Wtorek

17.11.2020

Zupa jarzynowa– składniki: kurczak ćwiartki, marchew, seler*), kalafior, brokuł, groszek, szparagówka, brukselka, ziemniaki, śmietana*); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, lubczyk

 

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami – składniki: makaron (mąka

pszenna*), woda), kurczak filet, cebula, papryka, marchew, seler*), szparagówka,

brokuł, kalafior, pieczarki, śmietana*), przecier pomidorowy, ser żółty*);

przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek

 

Środa

18.11.2020

Zupa pieczarkowa – składniki: pieczarki, kurczak ćwiartka, cebula, marchew, seler*), ziemniaki, mąka pszenna*), jaja*); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, lubczyk

 

Pierogi z mięsem składniki: mąka pszenna*), jaja*), olej rzepakowy, mąka ziemniaczana  łopatka wieprzowa, kurczak ćwiartki cebula; sól, pieprz, masło, słonina

Ćwikła – składniki: burak czerwony, chrzan; sól, pieprz, kminek

Czwartek

19.11.2020

Zupa ryżowa z wkładką mięsną – składniki: kości wieprzowe, marchew, seler*), ziemniaki, ryż, por, koperek natka; przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, tymianek, papryka słodka

 

Potrawka z kurczaka – składniki: kurczak ćwiartka, śmietana*), cebula, marchew, seler*), szparagówka; przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka

Ziemniaki – składniki: ziemniaki, masło*); sól, pieprz

Surówka z ogórków kiszonych i jabłka – składniki: ogórki kiszone, jabłko, cebula; sól, pieprz

 

Piątek

20.11.2020

Zupa ziemniaczano-porowa – składniki: pory, masło*), ziemniaki, marchew, seler*), śmietana*); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, tymianek, papryka słodka, majeranek, kminek,

 

Ryba grillowana –składniki: ryba filet, olej rzepakowy, sól, pieprz cytrynowy

Puree ziemniaczane – składniki: ziemniaki, masło*), śmietana*); sól

Ćwikła – składniki: burak czerwony, chrzan; sól, pieprz, kminek

 

Poniedziałek

23.11.2020

Zupa pomidorowa z ryżem – składniki: marchew, seler*), śmietana*), pomidory, przecier pomidorowy, natka pietruszki, ryż*); przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, bazylia

 

Pałeczki z kurczaka z rozmarynem –składniki, kurczak podudzie, sól, pieprz, papryka słodka, rozmaryn, tymianek, olej rzepakowy

Ziemniaki – składniki: ziemniaki, masło*); sól, pieprz

Surówka z kapusty pekińskiej w sosie koperkowym – składniki: kapusta pekińska, pomidor, ogórek, koper; oliwa, sól, pieprz

 

Wtorek

24.11.2020

Żurek na zakwasie chlebowym z puree ziemniaczanym – składniki: zakwas chlebowy (woda, mąka żytnia*), chrzan, grzyby suszone kości wędzone, ziemniaki, , cebula, seler*), śmietana*), majeranek, boczek wędzony (mięso wieprzowe, woda, sól, przyprawy; może zawierać soję*)),przyprawy: sól, pieprz, , ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,

 

Sos pomidorowo-mięsny z fasolką i warzywami – składniki: łopatka wieprzowa, czosnek, cebula, przecier pomidorowy, kukurydza, marchew, seler, fasolka*); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, kolendra, tymianek, rozmaryn

Ziemniaki – składniki: ziemniaki, masło*); sól, pieprz

 

Środa

25.11.2020

Zupa koperkowa z jarzynami i makaronem – składniki: kurczak, por, ziemniaki, marchew, cebula, pietruszka, masło*), śmietana*), seler*), koper świeży, makaron (mąka pszenna*), woda); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk

 

Pierogi leniwe z masełkiem i cebulką–ziemniaki, mąka pszenna, jaja, ser biały, masło, sól, pieprz, cebula

Kapusta kiszona z jabłkiem i marchwią – składniki: kapusta kiszona, cebula, jabłko, marchew; sól, pieprz, cukier

 

Czwartek

26.11.2020

Rosół drobiowy z makaronem – składniki: kurczak cały, seler*), por, marchew, pietruszka, cebula, czosnek, natka pietruszki, lubczyk, makaron (mąka pszenna*), woda); przyprawy: sól, pieprz, , ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk

 

Risotto z mięsem i pieczarkami w sosie pomidorowym – składniki: ryż, łopatka

wieprzowa, cebula, pieczarki, śmietana*), mąka pszenna*), przecier pomidorowy;

przyprawy: sól, pieprz, tymianek

 

Piątek

27.11.2020

Barszcz czerwony z ziemniakami – składniki: burak czerwony, ziemniaki, kości wieprzowe, cebula, marchew, seler*), jabłko, czosnek, śmietana*); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,

 

Kotlet rybny – składniki: ryba filet*), jajo*), mąka pszenna*), bułka tarta pszenna*); przyprawy: sól, pieprz cytrynowy

Puree ziemniaczane – składniki: ziemniaki, masło*), śmietana*); sól

Surówka z marchwi z chrzanem – składniki: marchew, jabłko, chrzan, jogurt naturalny*); sól, pieprz, cukier

 

Poniedziałek

30.11.2020

Zupa szpinakowa – składniki: kurczak ćwiartki, marchew, seler*), szpinak, czosnek, ziemniaki, śmietana*); przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, lubczyk

 

Nuggetsy z kurczaka – składniki: kurczak filet, mąka pszenna*), jaja*), płatki kukurydziane; przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

ziemniaki – składniki: ziemniaki, masło*), sól

Surówka z marchwi z porem – składniki: marchew, por, jogurt naturalny*); sól, pieprz, cukier

 

 

 

 

29 października, 2020