Zajęcia kulinarne
Już kolejny raz uczniowie klas I – III mieli możliwość rozwijania swych umiejętności i zainteresowań kulinarnych podczas warsztatów. Uczestnicy pod okiem prowadzącego podczas samodzielnego przygotowywania potraw zdobywają nowe umiejętności oraz poszerzają wiedzę o naszej regionalnej kuchni i dzielą się pomysłami, jak złamać tradycyjne przepisy. Tematyka zajęć oraz receptury oparte są więc o naszą tradycyjną kuchnię z uwzględnieniem nowych trendów kulinarnych.
Uczestnicy według własnych pomysłów ozdabiają też potrawy bądź nadają im nowe, ciekawe kształty, stąd też powstały szarlotki w kształcie motyla, czołgu, serca, kwiatów czy też kokosowe ciasteczka w kształcie ptaszków albo pasta serowa podana jako jeż. Ozdabialiśmy też piernikowe serca, piekliśmy czekoladowe ciasto, gofry, bagietki i precle, żołnierskie ciastka owsiane, przyrządziliśmy zapiekanki, pizzę, a nawet lepiliśmy pierogi, gotowaliśmy zupę i wysiekaliśmy sałatkę jarzynową. Tak więc raz mamy słodko a innym razem słono.
Przed nami kolejne półrocze kulinarnych podbojów i wiele pomysłów na ich realizację, tymczasem zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.