Akademia Młodego Kucharza

W środowe popołudnie dzieci należące do Akademii Młodego Kucharza przystąpiły do realizacji kolejnego zadania. 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba, więc zajęcia kulinarne w większości poświęcone były tradycjom pieczenia chleba. Celem zajęć było poznanie kolejnych etapów jego powstawania, począwszy od siewu zboża poprzez zbiory i wypiek w piekarni. Pieczenie chleba poprzedzone było omówieniem różnych rodzajów zbóż i mąk oraz wyjaśnieniem pojęć: ciemne i jasne pieczywo. Potem dzieci umyły ręce i z wielką ochotą zabrały się do pracy. Wspólnie przygotowaliśmy rozczyn na chleb, następnie wymieszaliśmy niezbędne składniki. Jakież było zdziwienie dzieci, gdy po tym jak ciasto zostało odstawione na 20 min, podwoiło swoją objętość. Niektóre dzieci śmiały się, że to jakieś czary…. Po wyrośnięciu ciasto przełożono do blaszek. Inauguracją całego zajęcia był własnoręczny wypiek chleba w szkole. Smak i zapach domowego, świeżego i chrupiącego chleba jest niepowtarzalny i niezastąpiony. Dodatkowo przygotowaliśmy płatki owsiane z owocami oraz pyszny i zdrowy koktajl owocowo-warzywny. Pycha!

21 października, 2021