Warsztaty kulinarne w ZSSChiO
We wtorek 20.11.2018 r. uczniowie klasy ósmej wraz z wychowawczynią s. Laurą udali się na warsztaty kulinarne do Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących
w Jarosławiu. Zajęcia rozpoczęły się od prezentacji multimedialnej dotyczącej zdrowego stylu życia, poruszone zostały w niej tematy związane m.in. z normami żywienia, BMI, różnego rodzajami diet, GMO. Następnie młodzież przeszła do pracowni, w których przygotowywała swoje potrawy wraz z pomocą starszych kolegów i koleżanek (uczniów wyżej wymienionej szkoły). Pierwsza grupa w sali gastronomicznej wykonywała lasagne ze szpinakiem, a druga w pracowni piekarsko-cukierniczej – hamburgery. W przerwie chętni mogli zwiedzić tamtejszą pracownię chemiczną. Kolejnym punktem zajęć były testy na rozpoznawanie zapachów różnych przypraw oraz stężenie chlorku sodu. Uczniowie mieli również możliwość wykonania ankiety na temat zdrowego odżywiania się. Warsztaty zakończyły się degustacją samodzielnie wykonanych potraw.
Oliwia Ozimek, uczennica kl. VIII